Introducing Peter Tart – architect

The firm of Peter Tart architect, located in Charlotte, NC, has been serving clients since 1999. The principal, Peter Tart, has practiced architecture for over 25 years, participating in various design team collaborations and has designed and overseen construction of projects from small residential additions to complex new homes, and large-scale retail/entertainment projects.

Modern Charlotte - Peter Tart - contemporary home

Shown above is a current contemporary home project.

“The experience and habitat created to serve the client should be created with a respect for the local environmental conditions that can serve needs while minimizing material and energy consumption. For each project we strive to use passive, integral solutions to address sustainability concerns. This approach, simply, is good responsible design.” Peter Tart

Modern Charlotte - Peter Tart

Tart Residence – Renovations and Additions

Modern Charlotte - Peter Tart - Tart  Residence

Modern Charlotte - Peter Tart - Isleworth  Residence

Located in one of Charlotte’s historic districts this 1926 residence was purchased in 1996 and has undergone an extensive interior renovation, second level addition and kitchen expansion, as well as a detached woodworker’s shop. While the exterior adheres to Historic District guidelines the architect has interpreted the requirements to allow expressive window groupings that, while not found on earlier structures, both provides a more contemporary imagery and fills the interior with an abundance of natural light.

The interior has been opened to reflect modern needs for continuous space, extensive views/natural light, and a minimized barrier between interior and exterior. Contemporary detailing includes an open stairwell with oak slab steps, raw steel and cherry railing plus exposed rafters and wood plank ceiling to strengthen the definition of the 2-story space and an exposed wood and rafter ceiling. In addition a child’s bedroom extends into the space complete with shuttered openings that increase communication and allow cross-views to a mature ginko tree at the street edge.

The kitchen / family room now works as a single unit with contemporary matched-grain cabinets, composite stone countertops and a concrete countertop at the sink area, with integrated concrete vessel. A raised wood ceiling over the sink area accents the importance of this location while north-facing skylights provide ventilation and abundant diffused light.

Bluff Pointe Residence – Renovations and Additions

Modern Charlotte - Peter Tart - Bluff Pointe

This choice property on a bay accessing a major recreation lake was occupied by a dated structure from the 1970s, with the expected boxed interior spaces with minimal natural light and views. The one story structure also included a utility basement with a low ceiling. The new owner intended to keep the main structure (walls but not roof), add a second level for bedrooms, provide ample natural light and openness, a lake-facing outdoor living area and a re-purposed basement with game room, theater, bedroom and kitchenette.

Modern Charlotte - Peter Tart - Bluff Pointe

Modern Charlotte - Peter Tart - Bluff Pointe

The primary element of the new design is the 3-story stairwell with abundant natural light and views. This open vertical circulation serves to equalize the 3 levels and particularly legitimize the older basement level. The lower level accesses the lakeside of the property at grade level and has been updated with expansive windows and a covered porch.

A new covered porch on the entry level provides a low welcoming experience that downplays the affect of arriving inside the foyer, where, beyond, a wall of south-facing glazing reveals the bay and marina beyond. A new wood structure outside this wall provides sun protection while supporting an upper deck servicing the 2 new bedrooms above.

A new exterior stairway at the lakeside of the home connects the entry level patio with the lower covered sitting area.

Isleworth Residence – Renovations and Additions

Modern Charlotte - Peter Tart - Isleworth  Residence

Modern Charlotte - Peter Tart - Isleworth  Residence

Modern Charlotte - Peter Tart - Isleworth  Residence

Located in one of Charlotte’s older streetcar neighborhoods this property and those adjacent enjoy an expanse open rear yards with minimal obstructions to delineate boundaries. As a consequence the collective yards read as a park with a thick cover of tall, shading hardwood trees. By contrast the homes are otherwise very close together such that the approach to the “park setting” is accessed via a tight driveway, similar to an urban alley. The program called for a garage with studio above, and an outdoor living space with casual seating, fireplace, dining area and cooking area. Because the site is in a local Historic District the garage/studio reflected the Dutch form and detailing of the original structure, and was located, detached, at the rear of the property (visible from the street). The outdoor living space, necessarily adjacent to the rear of the home is not visible from the street and didn’t require compliance with the strict traditional guidelines of the ordinance. But that doesn’t mean the structure doesn’t reflect and respect it’s context – the “park” setting.

The structure likewise forms an arc to invite guests approaching from down the driveway from the public sidewalk. A large stone fireplace element is located on this arc and on axis with an existing circulation spine in the original home, providing a welcoming image even from deep within the main home. The left of the structure is designed for the dining area and is defined by a slatted wall for privacy and a dropped slatted ceiling for intimacy. Likewise the structure’s roof line, cascading down around the plan curve, is desi
gned to define the seating area and, at it’s lowest point, the grill and preparation area. It also serves to avoid obstructing new windows in the master bedroom above.

The roof material is copper standing seam except at the fireplace, where honeycombed polycarbonate sheets were used to allow natural shadowing on the stone fireplace surface. The structure is skinned mostly with metal screening and the floor and countertops are integrally colored concrete.

Modern Charlotte - Peter Tart - logo

New structures, residential, commercial and institutional

Renovations and additions

Master planning (neighborhoods and extended communities)

Historic preservation / restoration

Share

« « Previous Post: Modern Charlotte finds original, retro 1960’s home!
The Perfect MCM Gift for Your Little Girls’ Christmas » » Next Post:

modern charlotte realty online

 Modern Charlotte - Vintage Facebook Icon Modern Charlotte - Vintage Flickr Icon Modern Charlotte - Vintage Twitter Icon Modern Charlotte Realty - Blogger Icon    Modern Charlotte - Live Modern in Charlotte, NC

contact me today

Modern Charlotte - Gail Jodon Photograph 

Gail Jodon - Realtor®, Broker & Owner
704. 957. 9107
info@moderncharlotte.com

new listing - 1000 River Oaks Lane

Image